Historie

Historie

Navnet kommer trolig av norrønt Alrek, det ruvende. Fjellets flanker er bratte, men fra toppen brer det seg et flott turterreng mot nord, sør og øst. Utsikten fra toppen over byen og omkringliggende landskaper er vid.

I sin «Sang til Bergen» skildret Nordahl Brun byen fra toppen av Ulriken, skjønt det er uvisst om han noen gang var der.

Den første fotturen til Ulriken ble foretatt i 1853 med blant annet teaterinstruktør Henrik Ibsen som skrev «Vi vandrer med freidig mot » for anledningen.

Da idrettspioneren, kjøpmann Johan N.L. Blytt gikk på ski over Ulriken i 1896, ble det omtalt i avisen. Fra slutten av 1800-tallet ble det reist en mengde hytter av idrettslag og privatpersoner i de slakere liene mot sørvest og innover på flatene.

Det første hopprenn ble avholdt her i 1896, og det første Bergensrennet ble avviklet i Gimlebakken på vestskråningen av Vasslifjellet i 1908, det første landskirenn i kombinert i 1909. «Ulriken utfor» er et renn som første gang ble avviklet i 1963. Også turmarsjen «Ulriken over » ble første gang avviklet samme år med 4000 deltakere; i 1967 ble turen gått av 19000.

I 1959 ble det bygget et teletårn på toppen av Ulriken. Mange fryktet at det ville skjemme fjellprofilen. Reisingen var et problemfylt pionerarbeid, ikke minst under transport av materialer. Stasjonen ble bygget tilbaketrukket fra profilen mot byen og kom i drift i 1960.

Den 40 m høye betongmasten har et tverrmål på 3 m nede og 2 m oppe. På masten er støpt et 38 m høyt metallrør. Fjellprofilen ble skjemt da.

Ulriksbanen, en svevebane, ble anlagt i 1961. Banen ble bygget av et sveitsisk firma. Fra nedre stasjon i Haukelandsbakken til endepunktet på 607 moh. har banen en lengde på 1120 m.

Ulriken643 er merkenavnet på tilbud, aktiviteter og opplevelser som er utviklet på det høyeste av de 7 fjell. Under konseptet ”høyfjellet midt i byen” skal Ulriken fremstå som et unikt fyrtårn, turistattraksjon og rekreasjonsområde  for Bergen. Ulriken643 tilbyr et helhetlig opplevelsesprodukt  der høy kvalitet står sentralt. Spennende delkonsepter som bl.a. familieaktiviteter, konferansetilbud og GPS-guiding gir Ulriken643 et godt driftsgrunnlag året rundt. Totalt er 50 mennesker sysselsatt for å gi besøkende unike, bergenske moh. opplevelser. Selskapet omsetter for  ca. 20 mill. kroner med et årlig besøkstall på 160.000. Ulriken643 har et bredt forankret eierskap med ca. 50 lokale aksjonærer.

Spørsmål?

Ulriken byr på et mangfold av opplevelser og muligheter for aktiviteter. Vi får veldig mange gode spørsmål fra dere som bruker Ulriken643 til dagen, og vi vil hele tiden legge ut oppdatering på disse sidene, slik at andre kan finne mest mulig og best mulig informasjon før de legger ut på tur. Send gjerne kommentarer og spørsmål til oss på post@ulriken643.no så svarer vi fortløpende. Ulriken643 ønsker deg velkommen som gjest. Ha en god tur og takk for at du viser hensyn til den flotte naturen på høyfjellet midt i byen!

Hvor kjøper man billetter?

Billetter til banen kan kjøpes på Ulrikens nedre stasjon og på Turistinformasjonen. I perioden mai-september kan billetter til Ulrikens buss og bane kjøpes både på vårt buss stopp (rett over veien for Turistinformasjonen/Fisketorget) og Turistinformasjonen.

Hvor lang tid tar banen?

Banen går kontinuerlig hvert 7 minutt i høysesongen (Hver dag). I lavsesong går banen hvert 10/15 minutt (Tirsdag-Søndag).

Hvor mange tar gondolen?

Gondolen tar opptil 15 personer. Ved vind reduseres antall personer ombord.

Parkering

På Nedre Stasjon har vi 30 parkeringsplasser for personbil, samt 2 parkeringsplasser som er avsatt til bevegelseshemmede.  Parkeringen koster kr 30 per time. Parkeringsplassen er administrert av Euro Park. Dersom du er så uheldig å bli bøtelagt på vår parkeringsplass og har spørsmål, ta kontakt med Europark.

Hunder

Hunder kan du ta med både på bussen og banen. Hunder har også egen drikkestasjon på Ulrikens topp. Dersom det er allergikere i bussen/banen må hunden ta neste tur.

Bussen

Bussene går i høysesongen fra mai til september, med avgang hver time fra Torgallmenningen 1 til Ulriken. Første buss fra sentrum kjører kl.09.00 og siste buss fra sentrum til Ulriken er kl. 18.00. Billetter kjøper dere om bord på bussene eller på Turistinformasjonen.

Det er mulig å kjøpe billetter for buss og bane eller kun kjøpe bussbillett. Første buss fra Ulriken til sentrum er kl. 09.30 og siste buss går kl. 17.30.

Bevegelseshemmede

Ulriken643 er tilpasset bevegelseshemmede. Vi har ramper, toaletter og heiser tilpasset rullestolbrukere.